Глави МЗС Євросоюзу в лютому обговорять можливість введення санкцій проти РФ через захоплення українських моряків / Hyser

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в лютому обговорять введення нових санкцій проти Росії через конфронтацію з Україною.

Читайте такожПАРЄ закликала РФ надавати допомогу українським морякам у відповідності з Женевською конвенцією

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Відео дня

В ЄС не раніше як наступного тижня мають намір виступити з демаршем - офіційною дипломатичною нотою протесту у зв'язку з продовженням утримання під вартою 24 українських моряків, захоплених у листопаді.

Як зазначає видання, щодо країн, які вже давно зайняли жорстку позицію щодо Росії - Литви, Швеції, Великої Британії та Польщі, тепер з підтримкою долучаються з пропозицією додаткових санкцій такі країни як Данія та Словаччина. Вони переконують, що тиск Франції і Німеччини на Москву щодо вимоги звільнити українських військовослужбовців не призвів до результату.

"Ми повинні застосувати додаткові санкції", - заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

"Деякі країни (в ЄС) кажуть, що ми маємо дати діалогу з Росією шанс у "Нормандському форматі", але я вважаю, що це не продуктивно", - сказав литовський міністр.

Водночас, Італія, яка є традиційним опонентом санкцій ЄС проти Росії, заявляє, що санкції мають негативний вплив на бізнес-зв'язки. Рішення про запровадження санкцій вимагає єдності усіх 28 країн-членів ЄС.

Видання зауважує, що будь-які дії щодо процесу запровадження санкцій проти тих росіян, які причетні або відповідальні за інцидент в Азовському морі, можуть бути обмеженими.

Глави МЗС країн-членів ЄС наступного тижня зустрінуться у Румунії, проте, обговорення питання санкцій має відбутися під час засідання 18 лютого у Брюсселі, хоча будь-яке остаточне рішення може бути ухвалене пізніше.