ЄС очікує від Росії на негайне звільнення захоплених моряків / фото УНІАН

В Європейському Союзі продовжують очікувати від Російської Федерації на негайне звільнення захоплених українських моряків поблизу Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Про це йдеться у повідомленні Представництва Євросоюзу при Раді Європи у мікроблозі Twitter.

Зокрема, у Стразбурзі відбулася зустріч голови делегації ЄС в Раді Європи Меглени Кунева з родичами захоплених Росією українських моряків. На зустрічі було висловлена занепокоєність щодо погіршення ситуації зі станом здоров'я українських моряків.

Відео дня

"ЄС очікує від Росії на негайне звільнення захоплених моряків та на забезпечення поранених моряків належним медичним доглядом", - йдеться у повідомленні.

В Євросоюзі наголосили, що виступають за підтримку прав людини.

Читайте такожПорошенко та Меркель домовилися тиснути на РФ для визволення всіх українських заручників

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 і 16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту для 21 українського військовополоненого моряка до 24 квітня, для трьох поранених моряків - до 26 квітня.

18 січня адвокати в повному обсязі оскаржили всі рішення про продовження арешту, всі скарги подано у встановлений російським законодавством триденний строк.