Сенцов / facebook/Ekaterina Sergatskova

Як повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на інформагентство KNA, у листі, оприлюдненому в Берліні, академія нагадує, що Сенцов, якого російські правоохоронці заарештували у його власній оселі у Криму та доправили до Москви, перебуває в ув'язненні з травня 2014 року. Він брав участь у протестах на київському Майдані і виступав проти російської анексії Криму. Берлінська академія ще у вересні виступила з протестом проти його утримання під вартою.

Читайте такожГенпрокуратура РФ визнала українське громадянство Сенцова, але відмовилася його враховувати

Президент Академії мистецтв Клаус Штек підкреслив, що поки Сенцова не звільнять, його заклад не підтримуватиме жодних офіційних контактів з російськими культурними установами. За словами представників академії, в листі, якого вони отримали від Центру громадських звя'зків ФСБ РФ, російська спецслужба звинувачує Сенцова у підготовці терористичних актів. Жодної конкретної інформації щодо дати початку судового процесу проти режисера, який мав розпочатися ще в жовтні, ФСБ не надала. Сам Сенцов відкидає всі обвинувачення на свою адресу.

Відео дня

Джерело: http://www.dw.de/берлінська-академія-мистецтв-закликає-росію-звільнити-режисера-олега-сенцова/a-18248476

Як повідомляв УНІАН, український режисер Сенцов, а також активісти Олександр Кольченко, Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв у травні 2014 року були затримані в окупованому Росією Криму співробітниками ФСБ. Їм інкримінують підготовку терактів.

26 грудня Лефортовський районний суд Москви задовольнив клопотання слідства і продовжив до 11 квітня 2015 року термін утримання під вартою Сенцова.

У грудні в Генпрокуратурі РФ заявили, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії, оскільки після анексії півострова вони не виявили бажання зберегти інше громадянство.

Сам Сенцов неодноразово заявляв, що є громадянином України.

9 лютого Московський міський суд відхилив апеляцію захисту і залишив без змін рішення суду першої інстанції про продовження терміну арешту Сенцова до 11 квітня.