Митрополит Київський і всієї України Епіфаній / фото УНІАН

Інтронізація митрополита Київського і всієї України Епіфанія довершить процес усталення єдиної помісної Православної церкви України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) журналістам в Києві.

Читайте також"Він може мріяти скільки завгодно": в АП пояснили слова голови РПЦ про візит до Києва "після зміни влади"

Відео дня

«Інтронізація митрополита Епіфанія – це останній формальний акт, який довершує процес об’єднання та усталення єдиної помісної Української православної церкви», - заявив він.

За словами Зорі, цей процес був розпочатий з прохання про надання автокефалії, яке було надіслано Вселенському патріарху в квітні минулого року, потім тривав процес обговорення, рішення Вселенського патріарха, на базі цих рішень відбувся Об’єднавчий собор, на якому був обраний митрополит Епіфаній, йому був вручений томос.

Після цього відбулася державна реєстрація керівного органу – Київської митрополії ПЦУ, «через що в юридичному полі вже усталена Православна церква України. Інтронізація – це формальне довершення ось цього процесу».

Архієпископ додав, що інтронізація Епіфанія відбудеться у неділю, 3 лютого, о 9.00 під час божественної літургії у Соборі Святої Софії Київської.

Як відомо, інтронізація – це урочисте богослужіння, під час якого здійснюється зведення новообраного предстоятеля церкви на його кафедру.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.