Російські ЗМІ повідомили, що Горбенко нібито перебуває на території окупованого Криму / фото krymr.com

Капітан затриманого українськими прикордонниками судна «Норд» Володимир Горбенко з'явився в ангексованому Криму.

Горбенко дав інтерв'ю газеті «Комсомольская правда».

«У мене не було жодних обмежень на повернення додому. Кордон перетнув законно за паспортом РФ», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожУкраїнська прокуратура повідомила про підозру капітану судна "Норд"

На питання, що було найважче для нього за 10 місяців перебування в Україні, Горбенко відповів: «Невідомість, невизначеність, чим все це закінчитися і коли. Це було найважче. Якби був якийсь термін встановлений, то я налаштував себе - до такого періоду потрібно протриматися. То йшло слідство, то стаття одна, то інша. Адвокати побоювалися, що вони якимось чином можуть перевернути справу за статтею за зраду батьківщині, 111 Кримінального кодексу. Вона більш жорстка, до суду не можна перебувати на волі, у бцдь-якому разі СІЗО».

«Винним я не почувався, жодних законів я не порушував. Чесно виконував свої обов'язки капітана судна, ловив рибу за дозволом», - заявив Горбенко.

У свою чергу речник Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив "Українській правді", що капітан кримського сейнера "Норд" Володимир Горбенко, який нібито перебуває на півострові, офіційно не перетинав український кордон і адміністративну межу.

"Що ми можемо стверджувати на даний момент, що офіційно ані контрольований кордон з Російською Федерацією, ані адмінмежу до тимчасово окуповного Криму він не перетинав", – сказав прес-секретар.

Водночас, Слободян зазначив, що прикордонники бачили інформацію про те, що Горбенко нібито перебуває в Криму, і наразі вивчають її.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня 2018 року українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АРК, йшло під прапором Росії. На його борту перубував екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ. У Держприкордонслужбі повідомили, що члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України.

18 липня заступник начальника управління прокуратури АР Крим Єгор Ребров заявив, що екіпаж «Норду» може вільно повернутися до Криму за українськими паспортами, виданими до окупації півострова Росією, а капітану Володимиру Горбенко загрожує до 5 років позбавлення волі.

Капітан судна «Норд» обвинувачувався у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст.249, ч.2 ст.332-1 Кримінального кодексу України (незаконний рибний промисел і порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, відповідно).

6 квітня Херсонський міський суд взяв його під варту. Пізніше за нього внесли заставу - 35 тис. 240 грн, і він був звільнений з-під арешту. Йому забороняли відвідувати анексувати Крим.

У серпні прокуратура завершила досудове розслідування стосовно капітана судна. Справу Горбенко розглядав Оболонський районний суд Києва.

У січні 2019 року адвокат капітана «Норду» Максим Могильницький заявив про зникнення свого підзахисного на материковій частині України. Могильницький зазначив, що зникнення Горбенко може бути пов'язано з українськими спецслужбами. У Службі безпеки України заявили, що не причетні до зникнення Горбенка.