У Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі \ фото: УНІАН

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі, посол Мартін Сайдік закликає всі сторони конфлікту до цілеспрямованих дій з повного та всеосяжного виконання Мінських угод.

Читайте також"Цей план - димова завіса": українські дипломати оцінили "план Сайдіка"

Про це говориться в його заяві на сайті ОБСЄ. «Сьогодні виповнюється чотири роки Комплексу заходів з виконання Мінських угод. Цей документ спільно з Декларацією «нормандської четвірки» від 12 лютого 2015 року, схвалений Радою Безпеки ООН, - в сукупності з Мінським протоколом і Мінським меморандумом від вересня 2014 року - є базисом для поточної роботи Тристоронньої контактної групи з пошуку мирного вирішення конфлікту на сході України», - заявив Сайдік.

Відео дня

«На жаль, незважаючи на одностайні запевнення щодо прихильності до Мінських угод, наблизитися до вирішення конфлікту ще не вдалося. У регіоні тривають протистояння, що досі призводять до страждань цивільного населення і людських жертв, хоча їх число в останній рік івдалося значно зменшити», - додав він.

«Переконаний, що єдиний шлях до мирного вирішення конфлікту на сході України лежить через повне і всеосяжне виконання Мінських угод усіма сторонами конфлікту. Я ще раз закликаю їх до цілеспрямованих дій в цьому відношенні», - зазначив Сайдік.

Довідка УНІАН. У Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.

За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини та РФ на підтримку цих заходів.

Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандської четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачено обмін і звільнення всіх заручників, проведення місцевих виборів на Донбасі.