Ілюстрація \ REUTERS

Експерт Фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара вважає, що окремі райони Донецької та Луганської областей повинні повернутися в склад України на тих же підставах, на яких перебували до захоплення, але на цій території також потрібно провести децентралізацію.

Читайте такожРФ готується до можливого десантування на узбережжя Азова й Одеси – експерт

Захоплений Росією Крим необхідно повернути в якості Кримськотатарської автономної республіки України, розповів експерт на чаті в Главреді. За його словами, владі української держави потрібно дати право корінному народу Криму - кримським татарам - реалізувати своє право на самовизначення в складі нашої країни.

Відео дня

"ОРДЛО повинні повернутися в склад України на тих же підставах, що і були перед окупацією... і Крим, і ОРДЛО були захоплені Російською Федерацією, і там не було вагомих факторів сепаратизму", - зазначив співрозмовник.

Аналітик додав, що до війни на Донбасі не було ні політичних партій, ні лідерів, які б виступали не тільки за приєднання до Росії, але навіть за автономію.

"Тому після визволення цих територій на нас чекає тривалий період реабілітації наших співгромадян, які вже п'ятий рік знаходяться в умовах війни і агресивної пропаганди. Разом з тим, процеси децентралізації, які дійсно вкрай необхідні Україні, повинні торкнутися і Донецької і Луганської областей", - заявив Хара.

Експерт підкреслив, що в областях повинні вирішуватися всі питання, які не потребують втручання центру.

"Тобто питання економічного і соціального розвитку, а не право вето на питання зовнішньої політики і політики безпеки. Саме тому вони отримують більше, ніж було, але це точно не повинно бути автономією, спроектованою в Кремлі", - сказав експерт.

"Перебування ЧФ (Чорноморський флот.-ред.) РФ в Криму з потенційної перетворилося в реальну загрозу в 2014 році і призвело до анексії Криму. Вважаючи кримське питання вирішеним, в Москві хотіли б повторити такий сценарій з ОРДЛО", - додав співрозмовник.