Українські моряки 100 днів у російському полоні / фото Цимбалюк Роман

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що українські військові моряки вже 100 днів перебувають у російському полоні після захоплення поблизу Керченської протоки.

Про це український омбудсмен повідомила у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожЗахоплення українських моряків біля Керчі: РФ завела справу-відповідь проти правоохоронців з України

Відео дня

"Сьогодні 100 днів, як українські моряки перебувають у російському полоні. Україна разом зі всіма цивілізованими країнами світу, закликає РФ до дотримання норм міжнародного гуманітарного права, зокрема норм Женевської Конвенції 1949 року. Наші хлопці є військовополоненими, і РФ має їх звільнити!" - заявила Денісова.

Також вона опублікувала відео родичів українських військовополонених, які звертаються із закликом «Свободу українським морякам!»

"Це важливі слова! Їх мають чути та повторювати усі, кому не байдужа доля 24-х військовополонених, яких вже три місяці утримують в РФ. Я наголошувала і буду наголошувати й надалі, що ми не відступимо, допоки наші герої не повернуться додому!" - наголосила омбудсмен.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід у Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Читайте такожПолторак анонсував нові проходи українських кораблів через Керченську протоку

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

Суд у Москві продовжив терміни арештів полоненим українським військовим до кінця квітня.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна готує новий прохід своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.

Заступник очільника МінТОТ Юрій Гримчак нагадав, що військові кораблі України без будь-якого погодження і дозволу мають право проходити Керченську протоку.

"Будемо пробувати і не один раз. Повертаючись до угоди 2003 року про спільне користування Азовським морем: там прописано, що наші військові кораблі без будь-якого погодження і дозволу мають право проходити Керченську протоку", - наголосив він.