Ілюстрація REUTERS

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна готує новий прохід через Керченську протоку.

В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" радник президента України, радник міністра оборони України Юрій Бірюков пояснив, що стоїть за цими словами.

"Тут усе дуже просто. Згідно з міжнародними домовленостями, законами, угодами, українські військові кораблі мають право безперешкодного проходу з Чорного до Азовського моря і навпаки. Кінець історії. Так, ми продовжимо це робити, незалежно від того, подобається це росіянам чи ні. Ми і далі це робитимемо", – наголосив радник голови МОУ. 

Читайте такожПолторак анонсував нові проходи українських кораблів через Керченську протоку

Він також додав: "Наступного разу візьмемо з собою міжнародних спостерігачів. О'кей, нехай росіяни ще раз спробують щось таке зобразити".

При цьому Бірюков пригадав, за яких обставин сталася агресія РФ у Керченській протоці.

"Треба пам'ятати: те, що сталося в листопаді, – це суміш усього. По-перше, росіяни самі провокували, тому що вони напевне розраховували на те, що наші військові відкриють вогонь у відповідь. Тоді б вони (РФ – ред.) отримали би повний спектр доказів того, що ми поводилися агресивно. Треба ще й пам'ятати, що наші кораблі були захоплені в міжнародних водах. Тобто, це вже за межами всіх розповідей росіян про те, що хтось із наших кораблів порушив територіальні води. Води чого, Криму? Крим – це Україна. Тому так, наші кораблі ходитимуть і надалі. Ми не можемо сказати: "Ми налякалися, і більше не підемо", – заявив радник Порошенка.

Нагадаємо, 19 грудня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна готує новий прохід своїх кораблів через Керченську протоку і пропонує міжнародним партнерам взяти в ньому участь.