За Володимира В'ятровича "взялися" російські слідчі / фото: УНІАН

Слідчий комітет Росії відкрив кримінальну справу «за фактом реабілітації нацизму» проти голови Українського інституту національної пам'яті України Володимира В'ятровича.

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті СК РФ. На думку російських слідчих, В'ятрович заперечує злочини військових злочинців країн гітлерівської осі в роки Другої світової війни. Кримінальну справу відкрито за ч. 2 ст. 354.1 КК РФ.

Читайте такожВ'ятрович розповів про плани щодо скасування вихідного 8 березня

Відео дня

«За даними слідства, В'ятрович, використовуючи своє службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії української держави та здійснення комплексу заходів з увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, в період з 12 листопада 2014 року і по теперішній час здійснює систематичне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для суду й покарання головних військових злочинців європейських країн осі, у тому числі про приналежність українських націоналістів часів Великої Вітчизняної війни до військ СС та їх участі у військових злочинах проти мирного населення», – йдеться в повідомленні.

Слідчий комітет РФ, при цьому, посилається на Нюрнберзький трибунал.

«Самим же вироком трибуналу встановлено, що «організація СС була активним учасником у скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності», і «неможливо виділити яку-небудь частину СС, яка не брала б участі в цій злочинній діяльності», – підкреслюють в СК.

«Заперечення встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі фактів і, як наслідок, підсумків Другої світової війни, як і героїзація нацистських злочинців, не можуть залишитися без належної уваги. Дії такого роду, тим більше з боку представників народу, чиї предки гинули від рук фашистів, викликають подив, і особи, які вчиняють такі злочини, повинні понести законне покарання», - резюмували в російському відомстві.

Раніше Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович похвалився масштабами декомунізації в Україні.

«Якщо говорити про масштаби декомунізації, то є чим похвалитися. Це 987 населених пунктів на карті України, це майже 52 тисячі вулиць на карті України. І це десь 2500 пам'яток, з яких понад 1500 – це пам'ятники Леніна.