Ілюстрація \ REUTERS

Міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн заявляє, що її країна запровадила санкції проти 10 осіб за агресію РФ в Керченській протоці та псевдовибори на Донбасі.

Читайте такожВ ЄС налаштовані дотримуватися політики невизнання анексії Криму Росією та запроваджувати санкції

Як ідеться у повідомленні на сайті МЗС Австралії, у зв'язку із п'ятою річницею окупації Росією Криму Австралія виступає єдиним фронтом з міжнародними партнерами у протидії триваючій агресії РФ проти України. Австралія є твердим прихильником суверенітету і територіальної цілісності України разом із США, Великобританією та країнами-членами Євросоюзу.

Відео дня

"Сьогодні я оголошую цілеспрямовані фінансові санкції та заборону на в'їзд для семи росіян за їхню роль у захопленні українських військово-морських суден, які намагалися пройти через Керченську протоку. Австралія стурбована цим загостренням напруженості в Азовському морі в листопаді 2018 року", - наголосила Пейн.

"Австралія засуджує агресію і закликає Росію звільнити арештованих українських моряків та захоплені судна без затримок. Ми також закликаємо Росію забезпечити вільне і безперешкодне проходження українських і міжнародних суден через Керченську протоку та Азовське море", - заявила Пейн.

"Австралія не визнає будь-яких дій з метою легітимізації анексії Криму та відділення частин Донецької та Луганської областей", - підкреслила вона.

Австралія також вводить фінансові санкції та заборону на в'їзд для трьох так званих "лідерів" окупованих частин Донецької та Луганської областей у зв'язку із псевдовиборами, які відбулися у листопаді 2018 року.

"Ми закликаємо Росію поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі її територіальних вод", - заявила Пейн.

Санкції запроваджено проти контр-адмірала, начальника Прикордонного управління ФСБ РФ в окупованому Криму та Севастополі Сергія Миколайовича Станкевича, його заступника, капітана 1-го рангу Андрія Борисовича Шеіна, капітана 2-го рангу, командира прикордонного сторожового корабля "Дон" Олексія Олександровича Саляєва, капітана 3-го рангу, командира сторожового корабля "Ізумруд" Андрія Шипиціна, капітана 2-го рангу Олексія Володимировича Шатохіна, начальника служби пункту управління ФСБ РФ в окупованому Криму Руслана Олександровича Ромашкіна та командира малого протичовнового корабля "Суздалец" Сергія Олексійовича Щербакова.

Також санкції запроваджено проти "голови народної ради ДНР" Володимира Анатолійовича Бідьовки, ватажка "ЛНР" Леоніда Івановича Пасічника та "голови народної ради ЛНР" Дениса Миколайовича Мірошниченка.