Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила Європейський Союз продовжувати чинити тиск на Російську Федерацію з метою надання належної медичної допомоги українським політичним в'язням і морякам.

Як повідомила український омбудсмен у соціальній мережі Facebook, вона зустрілася із заступником голови представництва Європейського Союзу в Україні Аннікою Вальдеманн.

Читайте такожВ Греції 30 умовно звільнених українців зобов'язані не покидати країну - Денісова

В ході зустрічі було обговорено питання необхідності проведення термінової операції 20-річному політв‘язню Павлу Грибу. «Анніка Вальдеманн зазначила, що вона поділяє оцінку щодо серйозного стану Павла, та висловила сподівання, що до хлопця допустять незалежних лікарів синхронно з допуском медиків до Кирила Вишинського», - заявила Денісова.

«Я повідомила, що направила клопотання уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москальковій щодо необхідності невідкладної операції Павла у лікарні, але відповіді поки не отримала», - додала вона.

Крім того, під час зустрічі йшлося про надання медичної допомоги трьом пораненим військовополоненим морякам: Василю Сороці, Андрію Ейдеру та Андрію Артеменко.

«За інформацією від Москалькової, Василю Сороці вже зробили передопераційне обстеження, але саму операцію чомусь затягують. Це створює ризик для його інвалідності, адже часу для відкладання хірургічного втручання немає», - наголосила Денісова.

Також український омбудсмен поінформувала, що кримському татарину Едему Бекірову, який перебуває у тяжкому стані в сімферопольському СІЗО (на території тимчасово окупованого Криму), теж потрібна кваліфікована допомога лікарів та належні умови тримання.

«Висловила прохання щодо продовження тиску Європейського Союзу на РФ стосовно дотримання норм міжнародного гуманітарного права», - заявила Денісова.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня трьох поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово». У січні Лефортовський райсуд Москви продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.