Ілюстрація / REUTERS

Служба безпеки України розслідує зникнення у 2015 році документа з грифом "таємно" в Адміністрації президента.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду Києва від 19 березня 2019 року, розміщеній на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зокрема, кримінальне провадження щодо втрати документів, що містять державну таємницю (ч. 1 ст. 329 Кримінального кодексу України), було відкрите 23 січня 2019 року.

Відео дня

Читайте такожСБУ заявила про підготовку передвиборчого "фейку" із "листуванням" керівництва спецслужби та МВС

Старший слідчий в особливо важливих справах 1-го відділу 1-го управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ Тарас Рачинський клопотав про надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у розпорядженні Управління режиму, документального забезпечення і контролю Служби безпеки України.

Клопотання мотивоване тим, що в Адміністрації президента України зник документ «Щодо наявної інформації про кандидатів на посаду глави Національного антикорупційного бюро України», якому надано гриф обмеження доступу «таємно». Цей документ був підготовлений у двох примірниках в СБУ. Перший примірник було надіслано наручно в АП та отриманий посадовою особою Адміністрації президента, другий примірник - долучено до справи № 1 «Документи (доповідні записки, повідомлення, листи тощо) з питань оперативно-службової діяльності підрозділів, органів, закладів, установ СБ України надіслані до вищих органів влади України».

Однак, коли 17 грудня 2018 року СБУ звернулася щодо підтвердження наявності в АП зазначеного документу, виявилося, що "в Адміністрації Президента України не зареєстрований".

В СБУ вирішили розслідувати обставини зникнення документу.

Як сказано в ухвалі, враховуючи те, що "другі примірники документів можуть бути використані як доказ важливих фактів і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема причетних до вчинення злочину осіб, а також те, що оригінали документів необхідні для проведення ряду судово-почеркознавчих експертиз та технічних експертиз документів, на даний час виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, з можливістю вилучення їх оригіналів".

Суддя задовольнив клопотання слідчого і надав тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні Управління режиму, документального забезпечення і контролю Служби безпеки України.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.