Крістіан Вершютц / REUTERS

Австрійський журналіст суспільного мовлення ORF Крістіан Вершютц, якому заборонили в’їзд в Україну, подав до суду.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Зазначається, що юристи Вершютца звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання протиправним рішення СБУ про заборону його в'їзду на територію України.

Відео дня

Згідно з повідомленням, правозахисники журналіста заявляють, що таке рішення СБУ пов'язано з невдоволенням з боку української влади його репортажами.

"У публічному судовому процесі ми доведемо, що Крістіан Вершютц не порушував українських законів і постраждав саме в зв'язку з журналістською діяльністю. Надалі ми відкриті до вирішення цього питання на дипломатичному рівні, і в разі позитивного результату позив буде відкликано", - написав австрійський журналіст.

Читайте такожВ Австрії розкритикували українське рішення щодо пропагандиста Вершютца: «країна не дозріла до членства в ЄС»

Як повідомляв УНІАН, шефу українського бюро австрійського телеканалу ORF Вершютцу заборонили в’їзд в Україну через загрозу для національної безпеки.

За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольги Червакової з посиланням на джерела в СБУ, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від Russia Today, що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ позиціонують "ополченцями".

Крім того, додала вона, за наявною в правоохоронців інформацією, Вершютц протягом останніх чотирьох років відвідував тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей та Криму через неконтрольовані пункти пропуску з території Російської Федерації, чим порушив порядок перетину українського кордону.