Порошенко вважає, що референдум може відбутися після 2023 року / фото УНІАН

Кандидат у президенти, чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що референдум щодо членства України в ЄС відбудеться після того, як країна подасть заявку на вступ. 

Читайте такожЗамість губернаторів будуть префекти: Порошенко пообіцяв ліквідувати інститут голови ОДА

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент повідомив журналістам в одному із залів НСК «Олімпійський» у Києві. 

Відео дня

«Референдум (щодо вступу в ЄС – УНІАН) все одно буде, і президент не проти референдуму, але буде тоді, коли ми поставимо питання абсолютно предметно, бо вступ до ЄС неможливий без референдуму, якщо хтось цього не знав», - зазначив він. 

За словами Порошенка, спочатку подається заявка на вступ до ЄС, тоді коли країна досягла відповідності критеріям, а після цього має відбутись референдум. 

«А референдум проводиться не із запитанням – «йти?» чи «не йти?», народ визначився і не треба його затягувати в манівці, бо це «путінський» сценарій, а запитання на референдумі буде: а чи готовий український народ делегувати частину повноважень наднаціональному органу, як це зробили 27 чи 28, в залежності від результатів Brexit, членів ЄС. Бо країна, будучи членом ЄС, делегує частину повноважень», - сказав він.

Порошенко вважає, що референдум може відбутися після 2023 року.

«Коли цей референдум має бути? Я сказав, якщо будуть продовжені реформи, якщо буде парламентська підтримка нашої програми щодо майбутнього членства в ЄС і НАТО, абсолютно реально, щоб в 2023 році ми подали заявку на вступ. Так само в 2023 році ми маємо вийти на позицію, коли з Україною буде ухвалено План дій щодо членства в НАТО», -додав глава держави.