Павло Клімкін / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що Російська Федерація свідомо затягує процес звільнення українських моряків, захоплених у полон в листопаді минулого року.

Про це глава МЗС повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Коли весь світ вимагає звільнити українських моряків, продовжувати їх арешт – це навіть не зухвалість, це показний цинізм. Це повна зневага до всіх та до всього. Вже майже п'ять місяців Росія свідомо затягує процес. Неправомірність її дій є загальновизнаною. Усі наші друзі та партнери як один говорять про міжнародне правопорушення, яке потрібно усунути і звільнити українських моряків. За жодних обставин їх не може судити російський суд", - наголосив Клімкін.

Відео дня

Читайте такожРФ продовжила «слідство» у справі українських військовополонених моряків до кінця серпня

Водночас, глава МЗС заявив, що ще більш неправомірним є утримання українських моряків під вартою.

"Поведінка РФ не має лишитися безкарною, для цього ми використовуємо всі наявні міжнародно-правові механізми. Порушення норм морського права проти українських військових кораблів і членів їх екіпажу – предмет ще однієї справи проти РФ в рамках Конвенції ООН з морського права", - заявив він і нагадав, що сьогодні Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням вжити тимчасових заходів і зобов'язати Росію звільнити українських моряків і кораблі.

За словами міністра, українська сторона спільно з міжнародною юридичною групою працює над цим позовом з моменту захоплення моряків. "Для того, щоб звернення було дієвим, потрібно було ретельно підготувати нашу юридичну позицію, аби унеможливити будь-які маніпуляції з боку РФ. А також пройти усі передбачені юридичні процедури, без яких міжнародний трибунал не міг би почати свою роботу", - заявив Клімкін.

"Чекаємо на рішення за місяць. Міжнародне право ніхто не має ігнорувати. Моряки мають бути звільнені негайно – це наша вимога до трибуналу у Гамбурзі", - підсумував Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, Україна ініціювала новий позов до Росії та звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден. У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Українські моряки і судна мають негайно повернутися в Україну.

17 квітня в Лефортовському райсуді Москви розглядатимуть клопотання російського слідства щодо продовження незаконного арешту військовополонених українських моряків.