Вв позові виражається вимога до РФ негайно повернути українських моряків на Батьківщину / фото УНІАН

Україна ініціювала новий позов проти Росії і звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

Про це УНІАН повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

“Сьогодні Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) щодо застосування тимчасових заходів проти Російської Федерації з метою негайного звільнення трьох українських військово-морських суден та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених Російською Федерацією 25 листопада 2018 року”, - заявили в МЗС.

Відео дня

Зокрема, у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

Так, наголошується, що, відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права, військово-морські судна та їхній персонал мають абсолютний імунітет, що означає, що іноземні держави не можуть їх арештовувати, затримувати чи піддавати правосуддю.

Читайте такожКонфісковувати кораблі РФ: посол розповів, за які санкції проти Росії бореться Україна в ЄС

Українські дипломати заявляють, що Росія порушила цей імунітет, оскільки розпочала проводити слідчі дії та застосовувати норми російського кримінального кодексу до захоплених українців.

У зв’язку з цим у позові України сказано, що захоплення Росією українських суден у Чорному морі, утримання суден та членів їхніх екіпажів, а також кримінальне переслідування 24 українських моряків грубо порушує Конвенцію ООН з морського права.

Водночас в МЗС заявили, що “1 квітня 2019 року, після кількох місяців зусиль, спрямованих на звільнення своїх військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів, та триваючої, необґрунтованої відмови Росії зробити це, Україна повідомила Росію, що розпочинає обов’язкове арбітражне провадження відповідно до Конвенції ООН”.

Тому Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням негайного застосування тимчасові заходи до РФ, а саме звільнити усі кораблі та усіх моряків з огляду на невідкладність ситуації.

В МЗС наголосили, що військовослужбовців, яких утримують у російських в’язницях в очікуванні суду за обвинуваченням у порушенні російських законів щодо охорони державного кордону, допитували та піддавали примусовим психіатричним обстеженням. Якщо зрештою вони будуть визнані винними, то можуть бути засуджені до шести років ув’язнення.

“Кожен додатковий день ув’язнення завдає шкоди українським морякам та становить чергове посягання на законні права України, гарантовані Конвенцією ООН з морського права та міжнародним звичаєвим правом. Сьогоднішній запит про застосування тимчасових заходів спрямований на захист від серйозної та непоправної шкоди, яка буде завдана триваючим утриманням військово-морських суден України та триваючим утриманням і судовим переслідуванням її військовослужбовців”, - заявили в МЗС.

Наступним кроком у провадженні стане розгляд справи в Міжнародному трибуналі на прохання України. Також Україна очікує, що подібні слухання будуть заплановані протягом найближчих кількох тижнів, і невдовзі після цього буде винесене рішення.

Окремо заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила: “В рамках двох тижнів слухань і в рамках двох тижнів після слухань відбудеться винесення рішення відповідно до практики”.

Читайте такожМорський патруль: чи допоможуть додаткові сили НАТО в Чорному морі стримувати агресію Росії

За її словами, Україна розраховує на рішення Міжнародного трибуналу щодо негайного звільнення і повернення українських моряків та суден.

Українська сторона запропонувала Росії провести консультації наступного тижня у вівторок, 23 квітня, у Гаазі і чекає на відповідь.

Також в МЗС очікують, що слухання за позовом у Міжнародному трибуналі будуть призначені на кінець квітня - початок травня.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели з "Матроської тиші" до "Лефортово".

Суд в Москві продовжив терміни арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.