Євросоюз закликає Росію негайно звільнити усіх захоплених в полон / фото Цимбалюк Роман

Європейський Союз продовжує закликати владу Російської Федерації негайно звільнити усіх захоплених в полон 24 українських моряків.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх зв'язків Майї Косьянчич, яка є у розпоряженні УНІАН.

У заяві відзначається, що Лефортовський районний суд Москви продовжив до кінця липня арешт усіх 24 українських моряків. Дипломати представництва Євросоюзу у Москві разом з представниками інших дипломатичних місій країн-членів ЄС спостерігали за судовим процесом до моменту, поки судове засідання не було оголошеним закритим для широкого загалу.

Відео дня

Читайте такожКлімкін про позов проти РФ до "морського" трибуналу ООН: чекаємо на рішення вже за місяць

У ЄС наголосили, що українських моряків утримують з 25 листопада 2018 року, коли Росія захопила їх та три їхні судна, застосувавши без підстав військову силу. 

"ЄС неодноразово заявляв, що очікує на негайне і безумовне звільнення Росією 24-х захоплених українських моряків. Поки моряки залишаються під вартою, Росія повинна поважати їхнє право на юридичне представництво, безперешкодний доступ для консульських посадових осіб, та забезпечити, аби поранені моряки отримали належну медичну допомогу, оскільки декілька з них отримали поранення під час захоплення", - йдеться у заяві.

Також в заяві сказано, що ЄС відреагував на загострення ситуації у Керченській протоці, запровадивши обмежувальні заходи проти російських посадовців у зв'язку з діями, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

"Ми очікуємо, що Росія забезпечить безперешкодне і вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море та з нього у відповідності з міжнародним правом", - йдеться у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня Лефортовський районний суд Москви задовольнив клопотання слідчих і продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам - ще на три місяці - до кінця липня.