«Суд» у Москві над полоненими моряками був закритим / фото УНІАН

Захист оскаржить сьогоднішні рішення Лефортовського районного суду Москви про продовження до кінця липня арешту 24 українським військовополоненим морякам.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що Лефортовський суд сьогодні в шести судових засіданнях розглянув клопотання ФСБ Росії про продовження строків тримання під вартою щодо 24 військовополонених українців.

Відео дня

Читайте такожКлімкін про позов проти РФ до "морського" трибуналу ООН: чекаємо на рішення вже за місяць

«Постанови про продовження строків тримання під вартою щодо кожного військовополоненого будуть оскаржені нашими адвокатами у встановлений законом триденний термін», - написав Полозов.

За його інформацією, судові засідання пройшли в закритому режимі за клопотанням слідства. Родичів допускали в зал буквально на 5 хвилин на початку процесу, після чого засідання закривали. Другий раз родичів допускали в зал лише на оголошення резолютивної частини судової постанови.

«Щодо всіх військовополонених судді прийняли рішення про задоволення клопотання слідства і продовження строків тримання під вартою ще на три місяці - до кінця липня», - повідомив Полозов.

За його словами, в ході судових засідань адвокати військовополонених заявили заперечення на клопотання слідства і долучили резолюцію ПАРЄ, а також доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини, відповідно до яких статус захоплених російською владою моряків визначено як військовополонені.

Також адвокатами заявлялася ще низка клопотань, у тому числі клопотання про зміну підсудності, оскільки справи щодо військовополонених підсудні тільки військовим судам.

На судові засідання приїхали родичі військовополонених, були присутні консули України, іноземні дипломати, а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».