Сьогодні зранку повістки оточенню Порошенка були виставлені на сайті ГПУ / Фото УНІАН

Підозри про вчинення злочинів особам з оточення чинного президента Петра Порошенка у так званій «справі Курченка» підписані з дотриманням усіх процедур згідно з Кримінальним процесуальним кодексом.

Про це в коментарі УНІАН повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко.

Він зазначив, що йдеться, зокрема, про екс-голову Адміністрації президента Бориса Ложкіна, чинного заступника глави АП Олексія Філатова, екс-голову Національного банку Валерію Гонтареву.

«Як вам відомо, 28 березня, за кілька днів до початку першого туру президентських виборів прокурор Костянтин Кулик оголосив в ЗМІ, що він повідомив про підозру деяким екс-посадовцям, але згодом, коли Генеральна інспекція провела службове розслідування, з’ясувалося, що ці підозри були оголошені з порушенням Кримінального процесуального законодавства», - повідомив він.

Читайте такожДеталі «підозр», які Кулик висунув Гонтаревій, Ложкіну і Ко

За словами Лисенко, після того підозри були вилучені з ЄРДР.

Речник ГПУ відзначив, що генеральний прокурор України Юрій Луценко провів зустріч з слідчо-прокурорською групою, яка веде так звану «справу Курченко».

Він зауважив, що після того, як було з’ясовано, що ці підозри були оголошені незаконно, то вже зараз, за усіма процедурами, які передбачені законодавством, підозри були підписані та повістки про виклик для їх вручення та допиту як підозрюваних надіслані до фігурантів цього провадження.

Лисенко уточнив, що на сайті ГПУ не було технічного збою, і насправді було опубліковано повістки про виклик осіб з оточення чинного президента для вручення їм підозр у скоєнні злочинів.

За його словами, сьогодні зранку повістки були виставлені на сайті ГПУ, в них зазначається, що кілька осіб викликаються на 23 та 25 квітня до слідчого ГПУ.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопосадовцям, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Його оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.

11 квітня, прокурор Кулик на прес-конференції в УНІАН звинуватив Порошенка у втручанні в розслідування справи, в якій фігурує оточення президента.

За словами Костянтина Кулика, йому стали відомі обставини, які свідчать про сприяння злочинної організації Януковича особами, які входять до Адміністрації президента та керівництва Генпрокуратури.

Читайте такожПрокурор Костянтин Кулик: Луценко прийшов і запитав: «Чому ти не доповів мені, що ти вже підписав і направив підозри?». Я йому сказав: «Щоб вас не підставляти»

22 квітня на сайті ГПУ були опубліковані повістки екс-голові Адміністрації президента Борису Ложкіну, чинному заступнику глави АП Олексію Філатову, екс-голові Національного банку Валерії Гонтаревій про виклик для вручення підозр і допиту в так званій «справі Курченка».

Усіх зазначених осіб викликають до слідчого на 23 та 25 квітня на різний час як підозрюваних у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31 січня 2013 року.

Як відомо, в рамках цього кримінального провадження ГПУ розслідує створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації та вчинення злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторах, сфері оподаткування та інших.

Один з епізодів провадження - розкрадання під час закупівлі так званих «вишок Бойка» - самопідіймальних бурових установок, придбаних за більш ніж 400 мільйонів доларів. Інший - корупційні схеми олігарха-втікача Сергія Курченка.