Віктор Орбан / REUTERS

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що розраховує на співпрацю з Володимиром Зеленським на посаді президента України для розвитку двосторонніх відносин між країнами.

Про це йдеться у привітанні Орбана Зеленському, оприлюдненому на сайті угорського уряду.

"Прохаю дозволити мені скористатися цією можливістю привітати з вашою переконливою перемогою, завдяки якій ви були обрані наступним президентом України", - йдеться у привітанні Орбана.

Відео дня

У цьому зв'язку Орбан наголосив, що угорський уряд продовжить співпрацювати заради розвитку українсько-угорських відносин.

Читайте такожМоскаль подав у відставку з посади голови Закарпатської ОДА

"У цих зусиллях я розраховую на вас, і я з нетерпінням очікую на співпрацю з вами. Я бажаю вам усього самого найкращого у ваших відповідальних обов'язках", - додав Орбан.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.