Ілюстрація / REUTERS

Окружний адміністративний суд міста Києва сьогодні зупинив проведення конкурсу на обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Про це повідомляється на сайті Української гельсінської спілки з прав людини.

У повідомленні йдеться, що в квітні спливають повноваження судді ЄСПЛ від України Ганни Юдківської і Україна зобов’язана до цього часу визначити трьох кандидатів на дану посаду шляхом проведення конкурсу і подати обраних кандидатів на розгляд Парламентської асамблеї Ради Європи.

Відео дня

УГСПЛ вважає, що проведення конкурсу відбувається з грубим порушенням процедури та вимог, встановленими документами Ради Європи та актами національного законодавства, а саме із порушеннями принципу публічності, прозорості, відкритості та своєчасності, що звужує можливості проведення об’єктивного і незалежного конкурсного відбору та фактично унеможливлює обрання кандидата на посаду судді ЄСПЛ від України у необхідний строк.

Читайте такожЄСПЛ дозволив називати геноцидом дії СРСР

За позовом УГСПЛ про визнання протиправними дій органів державної влади Окружний адмінсуд Києва задовольнив вимогу позивача і зупинив проведення конкурсу, оскільки він не відповідає процедурі, встановленій законом.

Зокрема, ухвалою суду від 26 квітня конкурсній комісії з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України заборонено вчиняти дії щодо проведення конкурсу і, відповідно, щодо подання списку кандидатів Міністерству закордонних справ України для його внесення до Ради Європи. Також ухвалою забороняється Міністерству закордонних справ України проводити тестування щодо визначення рівня володіння учасниками конкурсу офіційними мовами Ради Європи.

Ухвала суду набрала законної сили з моменту її підписання суддею та підлягає негайному виконанню.

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня президент Петро Порошенко підписав указ №100/2019 "Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України", яким постановлено утворити та затвердити склад конкурсної комісії та інші процедурні дії.