Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що після отримання паспортів РФ жителі Донбасу не перестануть бути громадянами України, і зможуть брати участь у муніципальних виборах, що передбачено, зокрема, Мінськими угодами.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сказав журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на прохання УНІАН роз'яснити, як особи, що отримали російські паспорти на Донбасі, зможуть брати участь в українських виборах.

«Це будуть ті люди, у яких на момент виникнення цього внутрішньоукраїнського конфлікту були українські паспорти, - вони ж були громадянами України і не перестають бути громадянами України, якщо вони цього самі не бажають», - сказав Пєсков.

Відео дня

Читайте також"Списки вже складені": у МінТОТ розповіли, кому окупанти роздадуть паспорти РФ в першу чергу

За його словами, є громадяни України з паспортами інших країн, наприклад Польщі або Угорщини, що не завадило їм брати участь у виборах глави української держави.

«Це не призвело до якоїсь плутанини», - сказав Пєсков.

У Кремлі заявили, що наразі немає розуміння, чи буде обов'язковим переїзд до Росії для громадян України у разі отримання ними громадянства РФ.

«Поки що зарано говорити про такі модальності», - сказав Пєсков у відповідь на прохання УНІАН роз'яснити, що мав на увазі президент РФ Володимир Путін, коли заявив про можливість почати видавати в спрощеному порядку російські паспорти всім громадянам України, і чи передбачається обов'язковий переїзд «нових» російських громадян до РФ, чи вони зможуть продовжувати жити в Україні.

«Президент заявив, що питання в цілому є на порядку денному - про нього думають, але наразі загальних рішень стосовно усіх громадян України не ухвалювалося. Поки що підписаний указ президента про полегшені процедури з отримання паспортів для жителів Донбасу, який носить виключно гуманітарний характер. Інших деталей наразі просто немає, їх поки не існує», - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не лише тих, що проживають на окупованих територіях Донбасу.