Мешканці так званих «ДНР» і «ЛНР» зможуть також отримувати закордонний паспорт РФ / фото УНІАН

У російському МВС пояснили порядок спрощеної процедури видачі російських паспортів мешканцям окупованого Донбасу.

Жителям так званих "ЛНР" і "ДНР" внутрішні паспорти громадян Росії видаватимуть у Ростовській області, повідомляє Інтерфакс з посиланням на МВС РФ.

У повідомленні зазначають, що у Ростовської області є всі необхідні умови для цієї процедури, зокрема, матеріально-технічні ресурси і бланкова продукція. Прийом заяв буде здійснюватися через уповноважених осіб ДНР і ЛНР, йдеться у повідомленні. Розгляд заяви триматиме до трьох місяців.  

Відео дня

Отримання російського громадянства можливе без відмови від громадянства України. Таке рішення обґрунтоване "специфікою ситуації, що склалася, і важким становищем громадян України, які проживають на території ДНР і ЛНР". Жителі окупованих територій Донбасу також можуть отримати російський закордонний паспорт. 

Читайте також"Частина окупаційного сценарію": Волкер про рішення РФ видавати російські паспорти на Донбасі

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 квітня, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. «Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до частини 8 статті 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», - сказано в указі.

В указі наголошується, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Чинний президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна щодо спрощеної процедури набуття громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Президент наголосив, що Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, та нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.