НАБУ і САП мають відзвітувати перед суспільством про результати роботи / фото: УНІАН

Радник новообраного президента України, головний експерт з правоохоронної та антикорупційної політики в штабі Володимира Зеленського Руслан Рябошапка очікує на ефективну роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро найближчим часом після запуску Вищого антикорупційного суду.

Про це він повідомив журналістам у Брюсселі за результатами зустрічі з представниками ЄС.

Читайте також"Працюють випадкові люди": у Зеленського хочуть змінити керівництво НАЗК

Відео дня

«Що стосується антикорупційної інфраструктури - Спеціалізованої (антикорупційної – УНІАН) прокуратури та Національного антикорупційного бюро, то наша позиція така, що ці органи мають зараз запрацювати ефективно і найближчим часом дати результат», - заявив Рябошапка.

«Ми знаємо, що вже за декілька місяців запрацює Антикорупційний суд, і фактично останню перепону в роботі цих органів буде знято», - додав радник Зеленського.

За його словами, найближчим часом Вищому антикорупційному суду мають бути передані кримінальні справи проти високопосадовців та топ-політиків.

«Вищий антикорупційний суд до кінця року вже має розглянути перші такі справи, що, зокрема, є одним із зобов'язань України перед міжнародними партнерами», - наголосив Рябошапка.

Читайте такожКоманда Зеленського обіцяє поновити відповідальність за незаконне збагачення

«Якщо такого результату не буде і ефективної співпраці не буде, то треба буде, щоб керівники цих антикорупційних органів давали відповідь усьому суспільству, тим людям, зокрема 73%, які підтримали нового президента, чому немає результатів від роботи прокуратури (САП – УНІАН) і НАБУ», - зауважив він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що ВАС є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України. У складі ВАС мають працювати 27 суддів, в апеляційній палаті суду - 12.

6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до ВАС. 11 квітня судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.