Керівника суду та його заступника оберуть на зборах суддів / фото: prm.ua

На посаду голови Вищого антикорупційного суду претендують Олег Павлишин та Олена Танасевич.

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на джерело у ВАС.

Як зазначається, сьогодні відбудуться збори суддів Вищого антикорупційного суду, на яких повинні визначити дату початку роботи цього органу, а також обрати главу й заступника голови суду.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського озвучили вимоги до Антикорупційної прокуратури та НАБУ

За даними видання, на посаду заступника голови суду претендує також двоє осіб - Віктор Маслов та Євген Крук.

Павлишин до призначення у ВАС з 2002 року працював суддею Апеляційного суду Львівської області. У 1990-х він працював у правоохоронних органах, а з 1994 року був суддею Городоцького райсуду Львівської області.

Танасевич раніше працювала суддею Печенізького райсуду Харківської області. Вона закінчила харківську юракадемії, а присягу судді склала у 2012 році.

Читайте такожГолову Конституційного суду Шевчука можуть звільнити 14 травня – ЗМІ

Маслов був суддею Тростянецького райсуду Сумської області. Його батько на момент призначення був заступником голови Апеляційного суду області, брат працював в облуправлінні СБУ, а дружина брата - у прокуратурі. Громадські організації, своєю чергою, вважають Маслова недброчестним через занадто низьку вартість задекларованого автомобіля Daewoo Matiz 2013 року.

Крук з 2006 року займався адвокатською діяльністю.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що ВАС є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України. У складі ВАС мають працювати 27 суддів, в апеляційній палаті суду - 12.

6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців серед кандидатів до ВАС. 11 квітня судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.