Ілюстрація REUTERS

Представництво Сполучених Штатів Америки на інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського буде найвищого рівня.

Про це спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив в інтерв'ю Російській службі BBC.

Спецпредставник США зазначив, що зустрічався з Зеленським у лютому ще під час виборчої кампанії.

Відео дня

"На інавгурацію президента України до Києва з США прибуде делегація високого рівня. Ми очікуємо, коли визначиться точна дата, і тоді визначимо її склад. Приблизно в ті дні я постараюся з ним зустрітися, щоб обговорити конфлікт на Донбасі і кроки, які можна було б вжити, щоб повернути спокій і мир на цю землю", - додав Волкер.

На уточнююче запитання, хто безпосередньо увійде до складу делегації США на інавгурацію, спецпредставник США відповів: "Поки це не оголошено, але це буде найвищий рівень представництва, який відповідатиме статусу інавгурації глави держави, що входить до числа наших друзів".

Читайте такожНардеп пропонує провести інавгурацію Зеленського 20 травня

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила Зеленського переможцем президентських виборів. За даними ЦВК, у другому турі за Зеленського проголосували 13 541 528 виборців, що становить 73,22%, за Петра Порошенка - 4 522 450 виборців, що становить 24,45%.

3 травня офіційні результати виборів президента опублікували у "Голосі України".

Того ж дня позафракційний народний депутат Сергій Міщенко зареєстрував проект постанови про проведення інавгурації Зеленського 19 травня.

Пізніше позафракційний депутат Віктор Балога зареєстрував у ВР свій проект постанови щодо інавгурації - так само на 19 травня.

Тим часом, 4 травня у Верховній Раді Зеленський провів зустріч з представниками депутатських груп та фракцій, на якій, зокрема обговорювалося питання інавгурації. Перед початком зустрічі він зауважив, що пропонуватиме провести інавгурацію 19 травня. За результатами зустрічі Зеленський заявив, що дата інавгурації стане зрозумілою 14 травня на засіданні Верховної Ради.

За словами, співголови групи «Відродження» Віктора Бондара, на зустрічі з Зеленським обговорювалися дві можливі дати проведення інавгурації - 19 або 28 травня. Він пояснив: «Більшість керівників фракцій чесно говорили, що у депутатів питання: до 27 числа... якщо ми цей рубіж переходимо, то після 27 начебто президент не має права розпустити Раду. І тому більшість підводили Зеленського до того, що 28 числа більш-менш для всіх була би така дата, щоб депутати спокійно голосували і відчували, що змін не відбудеться в плані розпуску Ради».

Згідно із законом про вибори президента, новообраний президент набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення президента України.