Україна через трибунал ООН вимагає від Росії звільнити українських моряків / фото УНІАН

Міжнародний трибунал ООН з морського права орієнтовно 25 травня оголосить рішення щодо прохання України зобов'язати Росію звільнити захоплених українських моряків та судна.

Про це повідомив голова Трибуналу ООН Пак Чжин Хьон у Гамбурзі по завершенню усних слухань у справі щодо імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018 року.

Читайте такожРішення РФ про відмову взяти участь у слуханнях Трибуналу ООН щодо українських моряків викликає розчарування - Зеркаль

Відео дня

"Дата виголошення наказу у цій справі попередньо встановлена на суботу, 25 травня", - сказав Пак Чжин Хьон.

За його словами, якщо відбудуться зміни у даті, сторони будуть повідомлені про це заздалегідь.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на батьківщину.

Сьогодні, 10 травня, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, яка представляє позицію України в Міжнародному трибуналі ООН з морського права, закликала застосувати тимчасові заходи і зобов’язати Росію звільнити українських військовополонених моряків і судна. Українська сторона заявила, що захопленням українських моряків Росія порушила Конвенцію ООН з морського права та міжнародне звичаєве право.