Артем Ситник / REUTERS

У Генеральній прокуратурі України повідомили подробиці виклику директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника для проведення допиту щодо можливого втручання у вибори президента США у 2016 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам сказав речник ГПУ Андрій Лисенко.

За словами речника, Ситнику оголосили його права та список запитань, а також складено відповідний протокол, до якого була залучена заява директора НАБУ про те, що він буде користуватися нормами КПК України.

Відео дня

Читайте такожСитник запевняє, що НАБУ навіть теоретично не могло втрутитися у вибори в США

"Він сьогодні просто почув запитання, які мали бути йому поставлені і після цього заявив, що власноруч письмово буде готувати відповіді на них", - уточнив речник ГПУ.

Лисенко сказав, що був складений протокол про нерозголошення деталей досудового розслідування. Ситник попросив надати йому певний час для того, щоб підготувати відповіді.

"В березні цього року народний депутат Розенблат зробив заяву на генерального прокурора України з приводу того, що начебто директор НАБУ Ситник, користуючись своїми можливостями, втручався у президентські вибори в США. До цього також було долучено рішення Київського апеляційного суду, яке було прийняте ще у грудні минулого року, яке теж стосувалося цієї теми", - додав речник ГПУ.

За його словами, він не володіє даними, чи встановило слідство, звідки у Розенблата така інформація.

Крім того, у речника ГПУ запитали, чому Ситника викликали слідчі Генпрокуратури, якщо справою займається Державне бюро розслідувань.

Читайте такожГПУ готує протокол на Ситника через відпочинок у мисливських угіддях – ЗМІ

"Відповідно до норм вітчизняного законодавства, на допит викликають - або орган, який проводить досудове розслідування, або орган, який займається процесуальним керівництвом. В даному разі процесуальним керівництвом займається Генеральна прокуратура України", - наголосив Лисенко.

На запитання, чи запитували у Ситника про оплату за відпочинок на Рівненщині, про що повідомляв генпрокурор Юрій Луценко, Лисенко відповів, що не знає цього.

Також він не сказав, чи здійснювалися дії, щоб взяти зразки голосу Ситника на експертизу.

"Можливо, це буде зроблено на наступних допитах", - додав Лисенко.

Водночас він вважає, що "треба довести, що було втручання".

"Поки що воно не доведено… Поки що йдеться про перевищення службових повноважень, можливе втручання в вибори президента США", - сказав речник ГПУ і повідомив, що Ситник на даний час виступає як свідок.

Як повідомляв УНІАН, слідчі Генпрокуратури викликали Ситника на допит на п'ятницю, 10 травня.

Речник ГПУ Андрій Лисенко пояснив, що Ситника викликають на допит як підозрюваного у кримінальному провадженні за фактом можливого перевищення ним службових повноважень.

За його словами, мова йде, в тому числі, про можливе втручання директора НАБУ в хід президентських виборів у США. При цьому речник додав, що не знає, в чому саме могло полягати це втручання.