САП відкрила провадження проти депутата Лещенка / фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі САП.

У відомстві зазначили, що провадження відкрито, «зважаючи на появу у деяких засобах масової інформації публікацій стосовно народного депутата України Сергія Лещенка, а саме купівлі елітної квартири у центрі столиці за кошти, начебто отримані в якості неправомірної вигоди».

Відео дня

«Відповідно до опублікованої у ЗМІ інформації, народний депутат систематично отримував мільйонні хабарі від підприємця за лобіювання бізнес-інтересів останнього, а саме здійснення впливу на посадовців органів влади та правоохоронних органів, а також формування необхідних суспільних думок у медіапросторі», - зазначається у повідомленні.

З метою перевірки викладених у публікації фактів прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зареєстроване кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України(Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та викликано Лещенка на допит.

Досудове розслідування у вказаному провадженні доручено Національному антикорупційному бюро України. САП здійснюватиме процесуальне керівництво.

Читайте такожЗа скандальну квартиру Лещенка знову взялося НАБУ

Довідка УНІАН. 6 вересня 2016 року ЗМІ написали, що Лещенко придбав квартиру площею майже 200 кв. м у новому будинку в центрі Києва.

7 вересня перший заступник голови Регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник заявив, що вимагає від НАБУ з'ясувати ситуацію з купівлею Лещенком елітної квартири, оскільки "йдеться про репутацію українського парламенту".

Пізніше сам Лещенко закликав НАЗК та НАБУ провести перевірку з приводу придбання ним квартири. Він стверджував, що гроші, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, а її купівля не порушила відповідних вимог антикорупційного законодавства України.

16 вересня прес-служба НАБУ повідомила, що відомство завершило інформаційно-аналітичну перевірку законності джерел придбання Лещенком квартири у Києві.

19 вересня на брифінгу Ситник заявив, що його відомство передасть НАЗК матеріали щодо виявлених ознак адміністративних правопорушень у діях Лещенка під час придбання елітної квартири у центрі столиці.

20 вересня НАЗК розпочало перевірку матеріалів НАБУ щодо квартири Лещенка.

1 листопада ГПУ зареєструвала заяву Пинзеника та відкрила кримінальне провадження щодо можливого скоєння злочину Лещенком під час придбання ним елітної квартири в центрі Києва.

6 грудня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у ГПУ не вбачають підстав для кримінального переслідування Лещенка у зв’язку з придбанням ним дорогої квартири в центрі Києва.

15 лютого 2017 року Печерський районний суд Києва закрив справу, яку ініціювало НАЗК, про вчинення адмінправопорушення під час придбання квартири Лещенком у зв'язку з відсутністю складу правопорушення.

4 квітня 2018 року під час виступу у ВР керівник САП Назар Холодницький повідомив, що кримінальне провадження щодо законності купівлі Лещенком елітної квартири розслідується.