Геращенко зазначила, що мінський процес наразі перебуває у «глибокій кризі» / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко переконана, що реанімувати мінський процес із врегулювання ситуації на Донбасі може лише активізація переговорів у «нормандському форматі».

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила під час звіту в парламенті у рамках неформальної «мінської платформи» про свою роботу у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте такожМеркель: Мінський процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі є "єдиними варіантом, що може принести користь"

Відео дня

Геращенко зазначила, що мінський процес наразі перебуває у «глибокій кризі» та «глибокій комі». За її словами, за це повністю відповідальна РФ.

«Росія прагне сьогодні, ця практика відпрацьовується останній рік, знищити мінський формат «руками» України», - заявила вона.

«Чому РФ в цьому зацікавлена? Тому що до мінського процесу прив’язані санкції, і, власне, він має залишатися, але його треба реанімувати», - додала Геращенко.

За її словами, реанімація мінського процесу залежить виключно від активізації та конструктивних переговорів у «нормандському форматі».

Перший віце-спікер нагадала, що остання зустріч на рівні керівників країн «нормандської четвірки» відбулася 19 жовтня 2016 року, а на рівні міністрів закордонних справ – 11 червня 2018 року.

«Надалі РФ блокувала всі ініціативи щодо зустрічі в «нормандському форматі», і так само Росія блокувала навіть ті домовленості, які були досягнуті на телефонних перемовинах (між президентами України та РФ – УНІАН), щодо обміну гуманітарними візитами омбудсменів та можливості звільнення заручників», - додала Геращенко.

Перший віце-спікер наголосила, що лише активізація переговорів у «нормандському форматі» може надати нового імпульсу мінському процесу.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 травня, Геращенко написала заяву про звільнення з посади уповноваженого президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.