Андрій Артеменко хоче повернути собі українське громадянство / фото УНІАН

Колишній народний депутат Андрій Артеменко звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням про повернення йому громадянства України.

Про це йдеться в листі Артеменка до Зеленського, повідомляє LIGA.net.

Екс-нардеп пише, що п'ятий президент Петро Порошенко, підписавши 29 квітня 2017 року указ про позбавлення його громадянства, порушив конституційні права і свободи громадянина України.

Відео дня

"Названий указ має виключно політичний мотив і вибірковий характер щодо мене", - заявляє Артеменко.

Він назвав дії влади морально-політичним тиском за висловлені ним ідеї та спробою перешкоджання його депутатській діяльності.

Читайте такожСаакашвілі просить Зеленського повернути йому громадянство

Артеменко попросив Зеленського скасувати указ Порошенка №119/2017 в частині припинення громадянства Артеменко, а також відновити його в громадянстві України.

Нагадаємо, Андрій Артеменко у 2017 році намагався в обхід офіційної української дипломатії вийти на контакт із Адміністрацією президента США і запропонувати їй суперечливий план примирення з РФ.

Так, США повинні були скасувати санкції проти Росії, а Кремль – вивести свої війська з Донбасу. Водночас, в Україні повинен бути проведений референдум щодо "передачі Криму в оренду Росії на 50-100 років".

Генеральна прокуратура України відкрила за даним фактом кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Також слідство з'ясувало, що Артеменко отримав громадянство Канади. В результаті в Україні Артеменка позбавили депутатського мандата і українського громадянства.