ПЦУ після отримання томосу перебуває на етапі становлення / фото УНІАН

Елладська православна церква висвятить єпископа для Православної церкви України, щоб прискорити процес визнання ПЦУ іншими помісними православними церквами.

Про це розповів релігієзнавець Ростислав Мартинюк, передає «Обозреватель». За його словами, грецький єпископ буде направлений на новостворену маріупольську кафедру ПЦУ.

Читайте такожФіларет прийшов привітати Епіфанія з Днем ангела

Відео дня

Як повідомив Мартинюк, нового єпископа будуть висвячувати в Греції, його ім'я Епіфаній, як і у предстоятеля ПЦУ. Після висвячення він буде інкорпорований до єпископату ПЦУ.

За його словами, Константинопольська патріархія і її союзники заклопотані тим, щоб "схилити інші автокефальні церкви грецької традиції скоріше визнати ПЦУ, вступити в повнокровне євхаристійне спілкування".

"Висвячення нового єпископа для ПЦУ в Елладській церкві буде говорити про те, що грецька машина буде працювати в тому напрямку, який вона задала, підтримавши Томос. Це визнання і підтримка Православної церкви України", – пояснив Мартинюк.

Раніше глава Елладської православної церкви архієпископ Ієронім II під час богослужіння в Афінах згадав Православну церкву України в переліку помісних автокефальних православних церков (диптиху).

Згадка православних церков у диптиху є однією з ключових ознак євхаристійного спілкування між ними. Першу сходинку в диптиху посідає Константинопольський патріархат. Православна церква України згадується 15-ю.