Суд у Москві відхилив апеляції на продовження строків тримання під вартою всім 24 українським морякам / фото Роман Цимбалюк

Московський міський суд розглянув і відхилив апеляційні скарги адвокатів п'ятої та шостої четвірок військовополонених українських моряків.

Про це в Facebook повідомив координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов.

«Московський міський суд сьогодні розглянув апеляційні скарги адвокатів п'ятої та шостої четвірок військовополонених українських моряків.

Відео дня

Читайте такожУкраїна розраховує на підтримку нового складу Європарламенту у протидії агресії РФ

Постанови Лефортовського районного суду, якими морякам були продовжені строки тримання під вартою до кінця липня, залишені без зміни, скарги захисту без задоволення. Наразі стосовно всіх 24 військовополонених українських моряків Мосміськсуд відхилив апеляції», - написав Полозов.

Він також зазначив, що строк надання владою РФ звіту перед Міжнародним трибуналом ООН з морського права про виконання його рішення закінчується 25 червня.

Як повідомляв УНІАН, 20 і 22 травня Мосміськсуд визнав законним продовження арешту 16 військовополоненим українським морякам.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели із «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт усім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН із морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплені військові судна і моряків.