Російські парламентарі не визнають рішення Морського трибуналу щодо українських моряків / Фото УНІАН

Незаконно обраний депутат Держдуми РФ від окупованого Криму Руслан Бальбек заявив, що рішення Міжнародного трибуналу з морського права про звільнення 24 схоплених українських моряків нічого не варте для Росії.

Читайте такожАгресія РФ у Керченській протоці: суд дозволив затримати 15 російських військових

"Якщо суддя високої кваліфікації Міжнародного трибуналу заплутався в паперах і не бачить нічого, крім звинувачень на адресу Росії, для нас його слова і вироки ані гроша не варті", - наводить "РИА новости" його коментар для RT.

Відео дня

Зазначається, що Бальбека підтримав керівник робочої групи з міжнародно-правових питань при постійному "представництві Криму" при президенті Росії Олександр Молохов. За його словами, морський трибунал в Гамбурзі не має права вимагати від Росії звільнити українських військових моряків і повернути кораблі, затримані в Керченській протоці за порушення держкордону, тому рішення виконувати не потрібно.

У свою чергу, голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і держбудівництва Андрій Клішас заявив, що рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права через інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду і не може бути визнане.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» та «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і судів.

25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ.

Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплених моряків та військові судна.