Саакашвілі повернули українське громадянство  / фото УНІАН

Найближчими днями колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі планує отримати паспорт громадянина України.

Читайте такожСаакашвілі прилетів до України

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив адвокат Саакашвілі Руслан Чернолуцький в аеропорту «Бориспіль», куди незабаром має прибути екс-президент Грузії.

Відео дня

"Я думаю, що найближчим часом ми організуємо отримання ним паспорта, який у нього забрали... Не новий паспорт, а той, який в нього незаконно був вилучений при затриманні", - зазначив він.

За словами адвоката, кордон Саакашвілі дозволить перетнути офіційна довідка, отримана в консульстві України у Варшаві, яка замінює паспорт громадянина України.

Чернолуцький наголосив, що зараз головне для Саакашвілі - це повернення громадянства.

"Що стосується головних осіб, ключових чиновників (які брали участь у позбавленні Саакашвілі громадянства - УНІАН), то вони повинні відповідати. Кримінальна відповідальність на них чекає", - додав захисник.

Він також прокоментував і політичні можливості екс-очільника Одеської ОДА.

"З точки зору закону, балотуватися (в Верховну Раду - УНІАН) він не зможе. Що стосується інших призначень, там законодавством таких обмежень немає. Тому такі посади як прем'єр-міністр, будь-який інший міністр чи генпрокурор - це реально", - підкреслив Чернолуцький.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 29 травня, Саакашвілі заявив про отримання в українського консула у Варшаві посвідчення особи для повернення в Україну.

В липні 2017 року на той час президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили двоє або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їхнього кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі в супроводі прихильників і деяких українських політиків перетнув державний кордон з Польщі в Україну. Тоді суди підтвердили звинувачення прикордонників у тому, що він незаконно перетнув кордон.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії було передано Польщі. Щодо нього існує обмеження у в'їзді в Україну терміном до 2021 року.

28 травня президент України Володимир Зеленський виключив з указу свого попередника Порошенка від 26 липня 2017 року положення про втрату Саакашвілі громадянства України.