ВР планує внести зміни до законодавства стосовно Військових статутів Збройних Сил та військових звань / фото mil.gov.ua

Верховна Рада України ухвалила за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби) (№10181).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 231 із 334 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, зміст законопроекту відповідає курсу на приведення ЗСУ до взаємосумісності зі збройними силами країн-членів НАТО.

Відео дня

"У законопроекті пропонується запровадити нову шкалу армійських і корабельних військових звань. Зокрема, скасовуються військові звання "прапорщик", "старший прапорщик" і запроваджуються нові звання", - сказала вона і додала, що серед нових звань, зокрема, "штаб-сержант".

Читайте такожСьогодні Україна вперше відзначає День піхоти

Геращенко зауважила, що мета законопроекту - підвищити роль сержантського і старшинського складу ЗСУ в навчанні і вихованні підлеглого особового складу.

"Цим законопроектом також визначаються посадові обов'язки для нових посад в ЗСУ. Зокрема, і в Статуті внутрішньої служби Збройних Сил України, і в інших статутах", - сказала депутат.

Так, законопроектом, зокрема, встановлюється, що дія Статуту внутрішньої служби ЗСУ поширюється на військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, військової прокуратури, інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Положення Статуту поширюються на військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів.

Серед іншого, у законопроекті міститься положення щодо Книги пам’яті військової частини. Вона ведеться з метою увіковічення пам’яті військовослужбовців, полеглих за свободу і незалежність України, та виховання особового складу на їх героїчних прикладах.