Верховна Рада закликає звернути особливу увагу на потребу захистити мови корінних народів Росії / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила постанову про звернення ВР до Організації Об'єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації (№10125).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 234 із 338 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожРада розгляне звернення до світової спільноти щодо порушення прав корінних народів у Росії

Відео дня

Український парламент звертається до ООН, парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій із закликом засудити дії Росії, спрямовані на порушення та обмеження політичних, громадянських, національних, релігійних та культурних прав представників корінних народів Російської Федерації як такі, що суперечать загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права.

Також ВР звертається до них із закликом посилювати політико-дипломатичний тиск на Росію з метою припинення політики фактичної асиміляції корінних народів, порушення суверенітету автономних республік Російської Федерації як форми національної державності корінних народів, забезпечення повної і реальної рівності осіб, що належать до корінних народів.

Верховна Рада закликає звернути особливу увагу на потребу захистити мови корінних народів Росії, вимагати від російської влади повернути навчання рідною мовою та належне вивчення рідної мови в загальноосвітніх навчальних закладах в повному обсязі, усунути штучні перешкоди на шляху розвитку системи вищої освіти мовами корінних народів.

Крім того, український парламент закликає використати всі можливі міжнародні політико-дипломатичні та санкційні механізми щодо Російської Федерації з метою відновлення свободи слова, совісті та мирних зібрань; вимагати від Росії виконання Четвертого висновку по Російській Федерації, ухваленого Консультативним комітетом рамкової конвенції про захист національних меншин Ради Європи (ACFC/OP/IV(2018)001).

Верховна Рада закликає застосовувати всі можливі види санкцій до посадових осіб органів державної влади Російської Федерації, причетних до переслідування представників корінних народів за їх переконання та діяльність з обстоювання прав корінних народів; всебічно сприяти підтримці зусиль представників корінних народів РФ, спрямованих та захист прав корінних народів, збереження їхньої самобутності, мов, культури та традицій.

Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття.