Луценко зауважив, що протягом минулих років «ми мали окремі прояви расової неприязні». / фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко пишається рівнем толерантності до національних меншин в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Київського єврейського форуму.

«Я пишаюся тим, що в Україні ми маємо надзвичайно толерантну атмосферу до всіх національних меншин», - зазначив він і додав, що, згідно з опитуванням американського центру Pew Research Center, Україна вважається «найтолерантнішою, зокрема, до євреїв, країною Східної Європи».

Відео дня

Читайте такожКняжицький пообіцяв закон про мови нацменшин за півроку

Водночас, Луценко зауважив, що протягом минулих років «ми мали окремі прояви расової неприязні».

«Кількість кримінальних справ (про вчинення злочинів - УНІАН) проти національних меншин і тих злочинів, які вчинили представники національних меншин, одна й та ж сама. Це означає, що у нас є баланс», - наголосив він.

Генпрокурор підсумував, що, «якщо трапляються ідіоти, які нападають на представників інших національностей: чи то ромів, чи то євреїв, чи то угорців, чи румунів, чи росіян, закон має спрацювати».

«Щасливий тим, що в абсолютній більшості справ винні встановлені, вони знаходяться в судах. І це свідчить, що Україна не тільки толерантно ставиться до меншин, але і захищає їхні права», - наголосив генпрокурор.

Своєю чергою, заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук зазначила, що в Україні рівень насильства на ґрунті антисемітизму є найнижчим у Центрально-Східній Європі.

«Україна досить гостро засуджує абсолютно будь-які прояви або публічні якісь антисемітські заклики. І дійсно сьогодні правоохоронні органи... розслідують відповідні факти, які мають місце, та притягують до відповідальності кожного, хто є винним в таких правопорушеннях», - запевнила вона.

Крім того, Ковальчук підкреслила, що Росія вже тривалий час «робить різноманітні голослівні заяви і спроби зовнішніх сил, які спрямовані на те, аби розхитати та внутрішньо дестабілізувати ситуацію (в Україні - УНІАН)», а також створити враження для міжнародних партнерів України, начебто в ній панує негативне ставлення до представників нацменшин.

Представник МВС також зауважила, що у жовтні 2017 року Нацполіцією було викрито та притягнуто до кримінальної відповідальності організоване злочинне угрупування, яке протягом двох років здійснювало напади на дипломатичні установи, іноземні організації, пам'ятки архітектури та культові споруди з провокативною метою підриву дружніх відносин України з іноземними партнерами.

«На рахунку цієї кримінальної групи, координація дій якої відбувалася саме з території Російської Федерації, було загалом викрито 7 злочинних епізодів. Це і осквернення синагог, і пам'ятників, організація вибухів на території дипломатичних установ, консульств, у місцях релігійного паломництва та публічних місцях», - сказала Ковальчук.