Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії та тимчасові спеціальні комісії ВР (№ 1098), в якому йдеться про спеціальну тимчасову слідчу комісію з питання імпічменту президента.

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 279 народних депутатів із 353 зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що тимчасова слідча комісія ВР - колегіальний тимчасовий орган ВР, що утворюється з числа народних депутатів, завданням якого є здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського відреагували на "саботаж" Ради щодо закону про імпічмент

Тимчасова спеціальна комісія ВР - колегіальний тимчасовий орган ВР, що утворюється з числа депутатів для підготовки і попереднього розгляду питань, а також для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів ВР на правах головного комітету, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, утворених ВР, крім випадку прийняття ВР рішення про створення спеціальної комісії з правами головного комітету для продовження роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції України.

Спеціальна тимчасова слідча комісія ВР - колегіальний тимчасовий орган ВР, що утворюється у складі депутатів, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого є проведення розслідування обставин щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю депутатів від конституційного складу ВР поданні про ініціювання питання про відсторонення президента з поста в порядку імпічменту.

Читайте такожНа сайті Ради оприлюднено повний текст законопроекту Зеленського про імпічмент

Ця комісія проводить розслідування обставин вчинення президентом держзради або іншого злочину, перевіряє наявність, повноту й обґрунтованість відповідних доказів; проводить розслідування у разі виявлення під час строку повноважень спеціальної слідчої комісії інших обставин щодо вчинення президентом держзради або іншого злочину без додаткового прийняття рішення ВР з цього питання і за наявності підстав готує відповідні пропозиції щодо проекту постанови ВР про звинувачення президента.

Спеціальна слідча комісія має право, зокрема заслуховувати президента і захисника його прав; витребовувати необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються розслідування, у державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових, службових осіб, керівників підприємств, установ та організацій, громадських об’єднань, засобів масової інформації та окремих громадян.

Читайте такожЗеленський подав до ВР законопроект про імпічмент

У разі потреби комісія може призначати експертизи та залучати фахівців для дослідження й оцінки доказів, визначати по двоє або більше представників спеціальної слідчої комісії і доручати їм бути присутніми під час проведення зазначених експертиз і досліджень та встановлення їхніх результатів.

Постановою ВР до складу спеціальної слідчої комісії при її утворенні включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. На ці посади може бути рекомендована особа, яка є громадянином України та проживає на території України не менше 10 років; володіє державною мовою; має вищу юридичну освіту; має не менш як 10-річний стаж роботи на посаді прокурора чи слідчого правоохоронних органів України; не має судимості.

Читайте такожУ Зеленського назвали головні переваги їхнього законопроекту про незаконне збагачення

Спеціальний прокурор здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення розслідування обставин щодо вчинення президентом держзради або іншого злочину. Спеціальний слідчий провадить необхідні дії для перевірки та встановлення обставин, що є предметом розслідування спеціальної слідчої комісії.

Спеціальна слідча комісія за наявності відповідних підстав готує та ухвалює висновок про звинувачення президента. За відсутності підстав для звинувачення президента спеціальна слідча комісія готує висновок про необхідність припинення процедури імпічменту.

Читайте такожПріоритети роботи з Радою: у Зеленського розповіли, як будуть приймати нові закони

У разі прийняття парламентом рішення про звинувачення президента спеціальна слідча комісія готує проект постанови про звернення до Конституційного суду України для одержання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент президента і до Верховного суду для одержання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

У разі отримання негативних висновків КСУ чи ВСУ спеціальна слідча комісія готує відповідну інформацію для оголошення головуючим на пленарному засіданні про припинення процедури імпічменту.

Термін діяльності спеціальної слідчої комісії з урахуванням календарного плану роботи ВР не повинен перевищувати трьох місяців з дня утворення спеціальної слідчої комісії. У разі прийняття парламентом рішення про звинувачення президента діяльність спеціальної слідчої комісії продовжується на період до завершення розгляду процедури імпічменту.