Дмитро Фірташ / REUTERS

Австрія може прийняти рішення про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа в США в липні цього року.

Про це повідомляє NBC, посилаючись на лист його адвоката суддям у США.

За його словами, рішення про можливу екстрадицію може бути прийнято на засіданні 25 червня. Адвокат Ден Вебб зазначає, що у разі відповідного рішення австрійського суду екстрадиція Фірташа у США триватиме від 7 до 10 днів.

Відео дня

Читайте такожСуд зобов'язав ОПЗ виплатити компанії Фірташа понад $250 мільйонів

"Адвокат Фірташа Ден Вебб сказав - австрійські юристи його клієнта вважають, що якщо Верховний суд Австрії ухвалить рішення про екстрадицію, олігарха можуть видати США через 7-10 днів після судового засідання", - йдеться в повідомленні.

"Хоча досі неможливо з упевненістю щось передбачити, австрійські адвокати Фірташа, таким чином, вважають, що пан Фірташ за теперішніх обставин може бути екстрадований вже в перший тиждень липня", - йдеться в листі адвоката.

Нагадаємо, 21 лютого 2017 року австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США, які домагались видачі бізнесмена від 2014 року. Штати звинувачують Фірташа в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 мільйона доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Американські слідчі знайшли у нього більше сотні офшорних компаній. За це все Фірташу загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Однак згодом суд надав відтермінування цьому рішенню поки суд Європейського Союзу не вирішить питання – чи можуть Фірташа судити у Австрії, якщо провадження щодо нього було відкрите у Швейцарії, і чи не потрібно через таку розбіжність повторювати слухання справи у головному судовому органі ЄС. Суд Євросоюзу постановив – це не протирічить європейським законам.