Дмитро Фірташ / REUTERS

Антимонопольний комітет може почати перевірку облгазів групи РГК Дмитра Фірташа про порушення у вигляді здійснення концентрації без дозволу комітету.

Читайте такожЦіна на газ для українців буде різною: де платитимуть найбільше (інфографіка)

Про це йдеться в документі АМКУ, який є в розпорядженні ЕП.

Відео дня

"Антимонопольний комітет відповідно до статті 7 Закону "Про Антимонопольний комітет України" та статті 4 "Про захист економічної конкуренції" здійснює перевірку дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді здійснення концентрації без дозволу органів Антимонопольного комітету України", - наголошується в документі, пишуть журналісти.

Як відзначили в АМКУ, перевірку вони вирішили здійснити після того, як виявили на онлайн-ресурсі Mind.ua публікацію про те, що Фірташ щорічно отримує 1 млрд доларів на крадіжці газу через газзбути, про що нібито заявив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

У цій публікації також було зазначено, що 80% ринку облгазів контролюється саме Фірташем.

Також в АМКУ нагадали, що згідно з наданими дозволами на концентрацію, на ринку поставок природного газу є два великих гравці, це:

Група 1 (включаючи Вінницягаз, Волиньгаз, Дніпропетровськгаз, Житомиргаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Миколаївгаз, Рівнегаз, Сумигаз, Хмельницькгаз, Чернівцігаз, Тисменицягаз, Луганськгаз). Цю групу контролює компанія "Polara Venchers Limited", "Pasler Enterprises Limited", "Nesiba Venchers Limited", "Krezer Holdings Limited" через ТОВ "Газтек".

Група 2 (Харківгаз, Харківміськгаз, Криворіжгаз, Дніпрогаз), яку контролює "Vijaya Universal Ltd" (Британські Віргінські острови).

Як відзначили в АМКУ, посилаючись на інформацію з відкритих джерел, кінцевий бенефіціар Групи 1 - Дмитро Фірташ. А Групи 2 - громадянин РФ Віктор Вексельберг Феліксович.

Також в АМКУ посилаються на інформацію на ресурсі smida.gov.ua, де зазначається, що згідно зі звітами газопостачальних компаній за 2017 рік, що входять в ці дві групи, існує суміщення посад у вищих органах товариств.

"Отже, відповідно до положень законодавства про захист економічної конкуренції зазначені Група 1 та Група 2 є пов'язаними відносинами контролю", - наголошується в документі АМКУ.

І додається, що відповідних заяв про отримання дозволу на концентрацію не отримували.

Тому АМКУ звернувся до НАК, щоб у "Нафтогазі" спростували або підтвердили зазначену вище інформацію протягом 10 днів з моменту отримання запиту.

Нагадаємо, в 2018 році РГК, що управляє всім газовим бізнесом Фірташа, заявляла про обшуки в своєму офісі.

Тоді в РГК звернулися до Єврокомісії, Європейського енергетичного співтовариства, Світового банку, посольства США і Великобританії з проханням "втрутитися в ситуацію і вплинути на посадових осіб "Нафтогаз України".

У 2019 році облгази Фірташа фігурують в іншій гучній справі - про так звані "газові коефіцієнти", у зв'язку з чим було проведено безліч перевірок облгазів.

Зокрема після донарахувань в платіжках за газ облгази "Регіональної газової компанії" почали відключати будинки від газопостачання під приводом технічного обстеження мереж, щоб отримати додаткові кошти від споживачів.

У свою чергу в РГК назвали таку інформацію "Нафтогазу" "черговим фейком".

Черговий скандал з облгазами Фірташа стався в березні, коли з них стягнуто понад 500 млн на користь "Нафтогазу".

Коментуючи тоді ситуацію, Коболєв заявив, що станом на 1 березня облгази заборгували "Укртрансгазу" за балансування близько 35 млрд грн і "Нафтогаз" не збирається закривати на це очі".