Філарет хоче зберегти "Київський патріархат" / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що не приймає Томос, оскільки до отримання не був ознайомлений з його змістом.

Читайте такожЄпіфаній підписав документ, в якому визнає діяльність УПЦ Київського патріархату незаконною

Про це Філарет заявив на форумі української інтелігенції, повідомляє Громадське.

Відео дня

«Цей Томос ми не приймаємо, тому що ми не знали змісту Томосу, який нам дали.

Якби ми знали зміст, то 15 грудня не голосували б за автокефалію. Бо нам не потрібно переходити з однієї залежності під іншу.

Московський патріархат служить інтересам Москви, ПЦУ служить грекам. А хто служитиме Україні?», – заявив Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня Філарет заявив, що Епіфаній і президент України Петро Порошенко його обманули, порушивши усну домовленість про те, що після надання Томосу ПЦУ Філарет продовжуватиме керувати цією церкви всередині країни, і що всередині країни буде називатися Київським патріархатом УПЦ, а за кордоном церкву як митрополію представлятиме митрополит Епіфаній.

Довідка УНІАН. 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.