Суд зняв відповідальність з Насірова за розстрочки податкового боргу фірмам Онищенка / фото nashigroshi.org

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким відповідальність за надання розстрочок компаніям Олександра Онищенка фактично перекладається з голови ДФС Романа Насірова на керівників місцевих держподаткових інспекцій.

Як повідомляють "Наші гроші", таке рішення 24 червня ухвалила трійка суддів апеляційного суду у складі Андрій Парінов (головуючий), Олександр Беспалов, Наталія Літвіна.

Читайте такожНасіров просить передати його справу до Вищого антикорупційного суду

Відео дня

Видання нагадує, що Окружний адмінсуд у листопаді 2017 року вирішив, що Насіров мав повноваження приймати рішення про розстрочення податкового боргу фірмам без обмежень у сумі та в межах одного бюджетного року. При цьому, вважає суд, він не повинен був аналізувати фінансовий стан цих фірм, яким надавалася розстрочка.

Також суд встановив, що Насіров не міг відмовити у розстрочці за наявності позитивного висновку територіальних органів ДФС.

"Фактично дане рішення і його підтвердження в апеляції дає Роману Насірову можливість перекласти відповідальність за надання розстрочок компаніям Онищенка на керівників місцевих держподаткових інспекцій. Сам він у такому разі виступає лише як особа, яка затвердила висновки, надані місцевими ДПІ", - пишуть "Наші гроші".

Як повідомляв УНІАН, 10 листопада 2017 року прокурори САП направили до суду обвинувальний акт проти тодішнього голови ДФС Насірова і його підлеглого - керівника Департаменту погашення боргу ДФС Новикова.

Насірову інкримінується зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення за ст. 364 і 366 Кримінального кодексу України, його підлеглому - вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем).

Читайте такожСуд відмовив Насірову в припиненні конкурсів до податкової та митної служб

За версією слідства, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 мільярди гривень.

Кабмін 3 березня 2017 року відсторонив Насірова від виконання обов'язків голови ДФС на час проведення розслідування, а 31 січня 2018 року звільнив з цієї посади.

11 грудня 2018 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним рішення, яким Насірова було звільнено з посади голови ДФС. У січні 2019 року Кабмін оскаржив рішення про поновлення Насірова на посаді.

11 січня Шевченківський райсуд Києва дозволив Насірову залишати межі Києва та області.

У лютому Шевченківський райсуд Києва арештував майже 300 тис. доларів, що зберігалися на британських рахунках Насірова.

4 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив чинність запобіжних заходів екс-голові ДФС та керівнику департаменту служби, однак зменшив заставу для Насірова зі 100 мільйонів гривень до 36 мільйонів гривень.

25 квітня у САП заявили, що призначення судового засідання у справі Насірова і Новикова на 6 травня унеможливлює вчасне продовження їм терміну дії запобіжного заходу, який, відповідно до ухвали суду від 4 березня, спливав 2 травня.