В понеділок комітет ВР у закордонних справах планує розглянути питання про призупинення участі української делегації в ПАРЄ / фото Council of Europe/ Ellen Wuibaux

У понеділок, 1 липня, комітет Верховної Ради України у закордонних справах планує розглянути питання про призупинення участі української делегації в ПАРЄ.

Про це повідомляє сайт комітету.

В порядку денному комітету питання «Про призупинення участі української делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у роботі Асамблеї до виконання Російською Федерацією низки умов щодо заручників, українських військових моряків та кримських татар».

Відео дня

Читайте такожЗеленський: рішення про повернення делегації РФ до ПАРЄ було ухвалено "вже давно"

Також передбачається розгляд проектів постанов про звільнення Павла Клімкіна (реєстр.№10382, ПУ) з посади Міністра закордонних справ України і призначення Вадима Пристайка на цю посаду.

Також заплановано розгляд питання про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому (закритий режим).

Крім того, передбачається розгляд питання про підготовку звернення ВР у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в’язнів.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.