Такий крок було зроблено у відповідь на повернення РФ до ПАРЄ / facebook.com/ParliamentaryAssembly

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.

Відповідна заява була зачитана після голосування в ПАРЄ за затвердження повноважень делегації РФ без запровадження жодних санкцій і оприлюднена народним депутатом, членом української делегації Оленою Сотник.

"Безумовно, відновлення прав російської делегації без виконання Російською Федерацією будь-яких численних вимог асамблеї, суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту", - наголошується у заяві.

Відео дня

"Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, отруєнню осіб, недотриманню прав своїх громадян і прагненню дестабілізувати демократію в Європі, замість того, щоб сприяти її розвитку", - завили представники семи країн.

Читайте такожУ Держдепі прокоментували повернення Росії до ПАРЄ

"Сьогодні ми, делегати наших націй, не маємо жодної відповіді для наших людей, як Рада Європи захищає їхні права, якщо її більше цікавить захист благополуччя агресора, ніж жертв агресії та репресії. Майбутнє Ради Європи під загрозою в цілому, тому що вона втрачає довіру людей, на захисті яких вона має стояти", - підкреслюється у заяві.

"Ми повертаємося додому, щоб консультуватися з нашими парламентами і урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях. Ми бажаємо удачі новообраному генеральному секретарю і сподіваємося, що вона/він знайде шлях для вирішення цієї безпрецедентної кризи довіри, яка була створена цього тижня", - підсумували автори заяви.

Як повідомляв УНІАН, у Парламентській асамблеї Ради Європи сьогодні підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Водночас, ПАРЄ відмовилася підтримати поправку до резолюції щодо засудження незаконної анексії Криму Росією та про участь Росії у воєнному конфлікті на сході України.

Раніше українська сторона оскаржувала рішення асамблеї про повернення делегації РФ до сесійної зали ПАРЄ.