Курт Волкер / фото УНІАН

Пропозиція Росії щодо передачі Україні моряків, яких взяли у полон 25 листопада 2018 року в Керченській протоці, на умовах гарантії, що вони продовжать відбувати термін в українській в'язниці, є образливою.

Про це спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив polygraph.info.

"Волкер сказав, що російська "пропозиція" Україні брати участь у кримінальному розслідуванні щодо моряків є образою правосуддя, оскільки не було жодних підстав для їх затримання, а також образою ООН і суверенітету України. Це була пастка", - йдеться у публікації.

Відео дня

Читайте такожВосьми українським морякам в РФ пред'явлені звинувачення в остаточній редакції - адвокат

"Росія не пропонувала звільнити захоплених нею українських моряків", - процитував Волкер назву статті на своїй сторінці в Twitter.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). 25 травня Міжнародний трибунал ООН по морському праву оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги до України звільнення захоплених військових суден та моряків.

27 червня президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС і особисто Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін відповів на звинувачення Зеленського щодо дій по зриву процесу звільнення українських моряків. Зокрема, він оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України щодо військовополонених українців. За словами Клімкіна, російська нота є пасткою, яка "була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни".