Зеленський розкритикував дії МЗС / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Міністерство закордонних справ України у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський сказав на прес-конференції.

"Я як президент України дізнаюсь інформацію про наші міжнародні кроки з Інтернету", - обурився Зеленський.

Відео дня

"Я зараз кажу про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації стосовно повернення наших моряків та про ноту-відповідь, яку надіслав МЗС", - наголосив президент.

"Я в очі, я, президент України, нагадую усім, особливо пану Клімкіну, я в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ, бо пан Клімкін не вважає необхідним обговорювати такі питання з президентом України, а це питання безпеки країни, питання життя наших громадян. Це все є пріоритетом кожного президента", - заявив Зеленський.

За його словами, спеціалісти і дипломати говорять, що "такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

Читайте такожЗеленський звернувся до Путіна: поверніть дітей батькам (відео)

"Ми не розуміємо, і я особисто не розумію, чому, не порадившись міністр зі мною, міністр робить твердження від України як від держави, коли це є компетенція президента", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що несе особисту відповідальність за зовнішню політику України і закликав МЗС публічно пояснити свої дії.

"Я розумію, що таке міжнародне право і як діє МЗС, я розумію, що таке рішення Міжнародного трибуналу, я все це розумію... Але ви знаєте, що вчора був останній день, коли нам повинні були повернути наших моряків. У нас все є, право є, вирок є, а моряків немає, і тому я готовий і хочу чіплятися будь за що, щоб повернути хлопців додому", - наголосив Зеленський.

"Я пропоную зараз МЗС, пану міністру, направити ноту батькам моряків. Я думаю, це дуже буде цікаво для них це почути і прочитати згідно права, згідно всіх законів і віртуозних речей дипломатії", - сказав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених у полон у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, Росія до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

26 червня у Міністерстві закордонних справ України заявили, що Росія загострює спір з Україною через відмову виконати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення захоплених українських моряків.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест з приводу невиконання Російською Федерацією наказу Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та продовження незаконного утримання 24 українських моряків – членів екіпажів військових кораблів Бердянськ, Нікополь і Яни Капу", - наголосили у МЗС.

"25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, у якій міститься цинічна пропозиція щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства", - сказано в заяві МЗС.

"Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права", - наголошується у повідомленні.

МЗС вимагає від Росії без будь-яких подальших умов виконати наказ Міжнародного трибуналу з морського права і невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків.

Читайте такожУ МЗС відповіли на цинічну пропозицію Кремля "судити моряків за законом РФ"

"Звертаємо увагу Кремля, що для припинення незаконного переслідування українських моряків та виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також існуючих багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Росія", - сказано у повідомленні.

"МЗС України вкотре вимагає негайно інформувати про час і місце звільнення та повернення під контроль України згаданих у наказі кораблів та про час і місце передачі консульським посадовим особам Посольства України в Російській Федерації двадцяти чотирьох незаконно утримуваних членів їхніх екіпажів", - заявили в МЗС.

Того ж дня Клімкін написав у Facebook: "Ну що, отримали російську дипломатичну ноту. Росія таки "відзвітувалася" по виконанню рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, точніше, про своє небажання це рішення виконувати. Все таки навіть злісні порушники міжнародного права не наважуються його повністю ігнорувати".

Він повідомив, що в цій ноті "росіяни намагаються змусити нас визнати судове переслідування, яке ведеться проти наших моряків, а опосередковано і окупацію Криму, і навіть вимагають діяти відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ". "Так не буде", - наголосив Клімкін

Міністр заявив, що Росія має негайно і безумовно виконати рішення Міжнародного трибуналу – звільнити 24 українських моряків і три кораблі.

За словами Клімкіна, "наявні міжнародно-правові документи, сторонами яких є Україна і Росія, дають повну можливість росіянам вирішити всі свої внутрішні процедурні аспекти їхнього звільнення".