Голову ВР закликають відкликати запрошення ПАРЄ спостерігати за виборами / фото: facebook.com/ParliamentaryAssembly

Рішення Комітету Верховної Ради у закордонних справах з рекомендацією призупинити роботу делегації ВР у Парламентській асамблеї Ради Європи офіційно направлено голові парламенту Андрію Парубію.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови комітету Віктор Вовк.

Читайте також"ПАРЄ втратила авторитет після повернення Росії": український посол звернувся до італійців

Відео дня

"Підписав сьогодні як заступник голови Комітету у закордонних справах лист голові Верховної Ради України Андрію Парубію з рішенням комітету від 1 липня щодо ситуації з поверненням парламентської делегації Росії до участі у роботі ПАРЄ без виконання Росією жодної із 7-ми резолюцій ПАРЄ", - зауважив депутат.

Вовк нагадав, що в одностайно ухваленому рішенні комітету Парубію рекомендується призупинити участь української делегації у сесіях ПАРЄ до ухвалення рішення Венеціанською комісією щодо оскарження з процедурних питань повноваження членів російської делегації у ПАРЄ, делегованих Держдумою РФ та обраних за результатами голосування на території Криму за партійними списками та в мажоритарних округах.

Також Парубію рекомендовано відкликати запрошення делегації ПАРЄ брати участь у спостереженні за достроковими парламентськими виборами в Україні; відмовитися від участі у конференції голів європейських парламентів у рамках Ради Європи 13-14 вересня 2019 року і провести відповідні консультації з головами парламентів демократичних країн-членів Ради Європи, які поділяють цінності Ради Європи та підтримують позицію України.

Крім того, голові ВР рекомендують направити звернення до держав-членів Ради Європи із закликом не підтримувати затвердження повноважень делегатів РФ в ПАРЄ, які перебувають під санкціями ЄС.

Верховній Раді IX скликання рекомендується відновити роботу української делегації лише після виконання Росією головних пунктів резолюцій ПАРЄ, які належать до абсолютної компетенції Ради Європи - організації, яка відповідає за дотримання прав людини в Європі, а саме - безумовного звільнення моряків і політичних в’язнів та неухильного забезпечення прав кримських татар в анексованому Криму.

Читайте також"Цього не повинно було відбутися": глава МЗС Канади про повернення Росії до ПАРЄ

Міністерству закордонних справ рекомендується утриматися від погодження кандидатури нового керівника Офісу Ради Європи в Україні до проведення консультацій з цього питання із новообраним генеральним секретарем Ради Європи.

Крім того, заявив Вовк, Комітет ВР у закордонних справах звернувся з пропозицією до президента України Володимира Зеленського зустрітися з делегацією Верховної Ради у ПАРЄ для проведення консультацій.

"Сподіваємося на принципову державницьку позицію спікера Андрія Парубія, МЗС України та депутатів наступного скликання у виконанні рекомендаційного рішення нашого комітету", - написав депутат.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї в зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

26 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій.

Сьогодні, 2 липня, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що в Україну вже прибувають спостерігачі від Парламентської асамблеї Ради Європи.