ПАРЄ повернула делегацію РФ без будь-яких умов / фото facebook.com/ParliamentaryAssembly

До спільної заяви за наслідками демаршу в ПАРЄ делегатів сімох країн, крім представників Швеції, приєднався голова делегації Великої Британії.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Нардеп запевнив, що представники Україну продовжують працювати далі у заданому напрямку.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

Читайте такожКомітет ПА ОБСЄ схвалив резолюцію щодо мілітаризації Росією Криму

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, було скасовано.

26 червня в Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження будь-яких санкцій. "За" відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, "проти" - 62, 15 "утрималися".

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації в асамблею.

Відповідну заяву було зачитано після голосування в ПАРЄ за затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій і оприлюднено народним депутатом, членом української делегації Оленою Сотник.

Окремо 26 червня Регламентний комітет ПАРЄ направив до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обраний до російського парламенту за допомогою голосів жителів Криму.

30 червня маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський заявив, що сім держав мають намір підготувати спільну резолюцію щодо рішення ПАРЄ повернути повноваження російській делегації. Він зазначив, що найближчим часом Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина і Грузія обговорять спільні кроки.

1 липня, Комітет ВР у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі постійної української делегації в роботі ПАРЄ до виконання російською делегацією низки умов щодо заручників і припинення переслідування кримських татар. Також Комітет звернувся до голови ВР Андрія Парубія з приводу відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори делегації ПАРЄ.

1 липня також стало відомо, що представники Швеції в ПАРЄ приєдналися до заяви семи країн про спільні дії на знак протесту проти безумовного повернення РФ.